Blog

Je computer documenten leren lezen: dit heb je eraan

25-10-2022


Ongestructureerde data vormen een potentiële goudmijn. Met de juiste aanpak kun je daarmee heel wat processen binnen je organisatie automatiseren. Maar daar heb je wel Artificial Intelligence voor nodig, zodat de computer natuurlijke taal begrijpt. Gelukkig zijn daar al genoeg concrete toepassingen voor. In deze blog lichten we er twee uit.


Nou, je struikelt er waarschijnlijk over: mails aan je klantenservice, dikke rapporten die je experts moeten doorlezen, binnenkomende documenten, enzovoort, enzovoort. Daar staat allemaal nuttige informatie in, maar hoe ontsluit je die bronnen? Is de technologie eigenlijk al ver genoeg ontwikkeld? Zakelijke teksten over Artificial Intelligence (AI) blijven vaak abstract en geven je niet het gevoel dat er al toepassingen binnen handbereik zijn. Ergens is dat wel logisch: niet elke oplossing is al even ‘volwassen’. Machine learning die natuurlijke taal herkent is dat gelukkig al wél. Misschien vraag je je nu af waar je al die ongestructureerde data vindt.


Documenten samenvatten

Laten we met een wat overzichtelijker scenario beginnen: de dikke rapporten. Die zijn vaak geschreven voor en door specialisten, dus niet iedereen kan zomaar begrijpen wat daarin staat. Deze expertise is vaak schaars, evenals tijd. Hoewel er vaak op basis van slechts een paar factoren een beslissing genomen moet worden, weet je vaak niet wáár die precieze informatie staat. Dan moet je toch weer dat forse document helemaal lezen. Kan dat echt niet sneller?


Gelukkig kan AI niet alleen teksten lezen, maar ook nog eens samenvatten – beide op veel hoger tempo dan dat van een mens. De oplossing wordt getraind met de kennis van jouw eigen experts. Hierdoor ontstaat er een indicatie van waar zich precies de belangrijke gegevens bevinden in documenten. Vervolgens leert de AI te herkennen, waardoor er een samenvatting gemaakt kan worden. Je specialist wordt daardoor veel werk bespaard. Bovendien leg je zo een archief aan van uittreksels, waardoor je gemakkelijker bij al die kennis kunt. Zelfs wanneer je specialist ergens anders gaat werken, of met pensioen gaat.


Patronen herkennen

Maar wat als je niet precies weet waar je moet zoeken? Ook dan biedt AI uitkomst. Stel je voor dat er op je klantenservice opeens ruim tweehonderd meldingen binnenkomen, over een defect product. Je technische experts kunnen daar geen verklaring voor vinden en je medewerkers customer support weten daardoor ook niet goed hoe ze hun klanten moeten helpen. Maar laat AI eens naar al die klachten kijken. Op basis van alle aangeleverde informatie blijken vooral apparaten stuk te gaan die al tien jaar worden gebruikt. Zonder AI was dit patroon waarschijnlijk niet aan het licht gekomen.


Op basis van deze kennis kun je zelf actie ondernemen. Je kunt proactief klanten benaderen die al bijna tien jaar met dat apparaat werken en tijdig vervanging met ze bespreken. Dat scheelt ook weer heel wat belletjes aan je klantenservice. Daardoor wordt niet alleen de tevredenheid van je klanten groter, maar ook die van degenen die ze moeten helpen. De benodigde ongestructureerde data? Mails met klachten, maar vooral aankoopbonnen, facturen en informatie over garanties.


Dit zijn slechts twee voorbeelden van hoe AI niet alleen taal kan begrijpen, maar vervolgens ook nog veel van je werkzaamheden stukken gemakkelijker maakt. Meer weten? Download dan het gratis e-book Starten met AI: vijf inspirerende use cases.

Powered by Copaco & IBM

Dit kennisplatform is een initiatief van IBM, Copaco en enkele IT-dienstverleners in Nederland.